Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ağustos ayı mali tablosu görüşüldü.

Toplantının açılışını gerçekleştiren Meclis Başkanı Erdem Ercan, bugün görevine başlayan Sakarya Valisi Rahmi Doğan’a hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Ayrıca Araştırma Üniversitesi olma yolunda ilerleyen Sakarya Üniversitesi rektör ve tüm eğitimcilerini tebrik eden, Meclis Başkanı Ercan Oba Makarna fabrikasında meydana gelen elim kazada yaralanan işçilere geçmiş olsun dileklerinde bulunurken patlamada hayatını kaybeden Mesut Şimay’a ve hayatını kaybeden şehitlerimize Allahtan rahmet diledi.

Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bugün görevine başlayan Sakarya Vakisi Rahmi Doğan’a hayırlı olsun dileklerinde bulunduktan sonra Sakarya’da son yıllarda yaşanan vali değişikliklerine dikkat çekti. Gündem maddelerini değerlendiren Başkan Altuğ, Sakarya’da hayata geçirilmesi planlanan projelerden bahsetti.

Başkan Akgün Altuğ mecliste yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

THBB: Ekimde tüm endeksler azalarak Beton Endeksi’ni aşağı çekti THBB: Ekimde tüm endeksler azalarak Beton Endeksi’ni aşağı çekti

Ticaret bakanlığımız tarafından açıklanan “faaliyet illerine göre ihracat” verilerine baktığımızda ilimiz ağustos ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,5’luk azalışla 649 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Küresel piyasalardaki olumsuz gelişmeler bizim ihracatımıza da olumsuz yansıdığını görüyoruz.

Bu rakam ile ülke ihracatının %2,9’luk kısmını karşıladık ve en çok ihracat yapan 10. İl olduk. Ancak kümülatife baktığımızda en çok ihracat yapan 7. İliz.

Yılın 8 ayında üretimden ihracatımız 6.3 milyar doları aşmış durumda.

Yılın 7 ayında da 1.3 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası verdik.

TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksi verilerine göre Türkiye sanayi üretimi temmuz ayında yüzde 0,4 yıllık bazda ise yüzde 3,9 arttı.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 75,9 seviyesinde gerçekleşti.

bu verilere göre imalat sanayinde geçtiğimiz aylara oranla ufak bir hareketlenme olduğunu görüyoruz.

Raylı sistem
İlimiz için sevindirici bir gelişmeler de yaşanıyor. Sakarya büyükşehir belediye başkanımız Yusuf Alemdar raylı sistemin ilk etabı için proje sürecinin başladığı müjdesini verdi.

12 km uzunluğa ve 15 istasyona sahip olan raylı sistem Sakaryaspor stadı ile kampüs arasında hizmet verecek şekilde inşa edilecek.

Tramvay ile entegre olarak bir metrobüs hattının da devreye alınacağı gündemde.

Ulaşımda çeşitlilik demek vatandaşın rahat etmesi demektir. Bu yüzden çalışmaların verimli geçerek kısa sürede tamamlanmasını temenni ediyorum.

Bu tramvay hattının üretimin yoğun olduğu organize sanayi bölgelerimize de tramvay hatlarının olması önemli.

Ayrıca karasu demiryolu hattının tamamlanarak üretim bölgelerindeki lojistik ihtiyacının karşılanmasını da bekliyoruz.

Sapanca gölü kullanımı
Dünya değişiyor, gelişim durmaksızın devam ediyor. Biz sürekli sürdürülebilirlikten söz ediyoruz.

Yeşil dönüşüm doğa dostu üretimden yana tercihler yapıyoruz. Ancak en kıymetli yaşam kaynağımız olan suyu sınırsız imkanlarla tüketmeye devam ediyoruz.

Özellikle şehrimizde su kaynaklarımızı küresel ısınma, mevsimsel değişimler, kentleşme bir yana vahşi sulamaya kurban ediyoruz.

Yoğunlukla yaz aylarında kırsal bölgelerimizde bu anlamda su sıkıntıları yaşanıyor.

Şebeke suyumuzun tarımsal sulamalarda kullanılması suyu ve bizim geleceğimizi tehdit ediyor.

Örneğin sapanca gölümüz, hem Sakarya hem de Kocaeli için hayati bir su kaynağıdır.

Ancak son yıllarda, vahşi sulama uygulamaları nedeniyle su seviyesinin ciddi anlamda azaldığını görüyoruz.

Böyle devam edersek vahşi sulama ve suyun ihtiyaçtan fazla kullanılması nedeniyle hem gölün ekosistemine zarar veriyoruz hem de tarımsal faaliyetlerimizi sürdürülemez hale getiriyoruz.

Bu noktada su birim fiyatında, kademe uygulaması yapılabilir. Normalde 1 ton da kullansanız 100 tonda kullansanız su birim fiyatı aynı.

İnsani su tüketiminin konutlarda aylık ortalama 12 metreküp olduğunu düşünürsek 15 ton üzerine uygulanacak kademe ile vahşi tüketimin önüne bir nebze de olsa geçilebileceğini düşünüyorum.

Kademe uygulamasının amacı para kazanmak değil. Su kaynaklarımızı korumak vahşi sulama ile kaynak tüketiminin önüne geçmek adına önemli bir adım olacağını düşünüyorum.

Çünkü bu konu sadece ilgili kurumların değil hepimizin sorunu. Bugünü yaşarken geleceğimizi de düşünmeliyiz.

Kahverengi kokarca
Bildiğiniz gibi bir fındık sezonunu daha geride bırakıyoruz. Ancak fındık üreticimiz her geçen yıl daha umutsuz.

Çünkü son yıllarda ilimizin en önemli tarım ürünü olan fındığın başında kahverengi kokarca sorunu var.

Amerikan beyaz kelebeğinden sonra bir de kahverengi kokarca sorunu ile karşı karşıya kalan fındık üreticimiz ciddi sıkıntılar yaşıyor. Fındık rekoltesi bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı düşük seyrederken bir de kokarca sorunu rekolteyi ve verimi ciddi anlamda düşürdü.

Sadece fındık değil, her türlü ağaca ve tarımsal fideye zarar veren bu canlı, köylerde evleri, ahırları ve depoları da istila ediyor. Bu konuda üreticinin bireysel çabası yeterli değil. Kamu gücüyle topyekün bir mücadele gerekiyor.

İlk olarak 2018 yılında görülmeye başlanan bu tür lojistik kanallarla ülkemize girdi ve lojistiğin yoğun olduğu alanlarda çoğaldı.

Bu böcek türüne karşı doğu karadeniz bölgesinden başlayarak yerel hareketler yürütülüyor. Üniversiteler de bu konuda çalışmalar yürütüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’mız 35 ilde yaptığı çalışmalarda kahverengi kokarcanın en büyük düşmanı olan samuray arısından 200 bin adet doğaya saldı.

Ancak şu anki durumda bu yeterli değil. Bu istilacı türün daha da yayılmasını önlemek adına ülke genelinde tarımsal araştırma enstitülerinde samuray arısı yetiştiriciliğinin yaygınlaşması gerekiyor.

Ayrıca kış sezonundan itibaren sadece sahanın değil, konutların da temizlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalı.

Evet uzun bir süreç. Ancak biz fındık üretiminde ilk akla gelen iller arasındayız.

Bu üretim gücümüzü kaybetmemek için her türlü mücadeleyi vermeliyiz.

En azından bu zararlının fındık bahçelerimizde her geçen yıl biraz daha azalarak tükenmesini sağlamalıyız.

Bu konuda tarım il müdürlüğünün çalışmaları da hızlanmalı.

Sakaryaspor
Sakaryaspor genel kurulunda yeniden başkan seçilen Cumhur Genç’e başarılar diliyorum. Yönetim kurulunda da meclis üyelerimiz var. Az önce meclis başkanımız da ifade etti. Kendilerini tebrik ediyorum.

Sakaryaspor'da son zamanlarda yaşanan sportmenlik dışı olayları kınıyorum.
Geçmişten bugüne şehrimizin önemli markası olan Sakaryaspor’un bu şekilde gündeme gelmesi hiç şık olmadı. Sakaryaspor ruhuna yakışmayan bu olayın şehrimizin imajını da zedelediğini düşünüyorum.