Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini güncellediğinde, listede Sakarya'dan da firmalar yer aldı. Bu firmalar arasında yer alan ve Sakarya'da 20 yıl faaliyet gösteren Kartal Et Ürünleri sahibi Burhan Kartal ve babası Orhan Kartal, açıklama yaptılar. Açıklamada Sakarya'da çok sayıda kasaba fason üretim yaptıklarının söyleyerek "Kasap arkadaşlar eti getiriyor, biz de işliyoruz. Ancak her aldığımız eti tahlil etme imkanımız olmuyor," diye kendilerini savundular.
Sakarya İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre de ilimizde fason üretim yapan 21 işletme bulunuyor ve bu işletmelerde yıllık 90 bin ton et ürünleri işlenerek Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor
Aile şirketi olan firmanın sahibi Burhan Kartal ve babası Orhan Kartal, Medyabar ve TV264'e açıklamalarda bulundu.
"100 YILLIK BİR GELENEK"
Orhan Kartal, "Ben Orhan Kartal. Çatalköprü köyünde Kartal Et ve Et Mamulleri'ni işleten Burhan Kartal'ın babasıyım. Bu işi 50 yıldan beri yapıyorum, dedelerim de bu işleri yaptı. 1930'lardan beri bu işle meşgulüz, 100 senedir bu işi yapıyoruz " diyerek ailelerinin bu alandaki köklü geçmişini paylaştı.
ÜRÜNLER PİYASAYA SÜRÜLMEDEN İMHA EDİLMİŞ
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ifşa ettiği listede yer almalarıyla ilgili açıklamada bulunan Kartal, "Bu konuda bize kasaplardan et gelir. Biz bunlardan sucuk yaparız. Fason üretim sonrasında da ürünlere kendi adımızı yazarız. Sıkıntıya neden olan bu et, Hendek'ten bir kasaptan gelmiştir. O da zaten listede yer alıyor. O süreçte yediemindeki olan malımızı imha ettik. Alt ve üst sınırları da imha ettik. Yani resmi ilan edilenin üç katından fazlasını da imha ettik " diyerek durumun kaynağını belirtti.
"VİCDANEN RAHATSIZ OLURDUM"
Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teşekkür eden Orhan Kartal, “Çünkü bu malı piyasaya sürseydim vicdanen rahatsız olurdum. Kamuoyunda yapılan saldırıları kınıyorum" ifadelerini kullandı.
"FASON ÜRETİM YAPIYORUZ"
Kasaplardan et alarak işlediklerini ve bu eti piyasaya sürdüklerini belirten Orhan Kartal, "Kasap arkadaşlar eti getiriyor, biz de işliyoruz. Ancak her aldığımız eti tahlil etme imkanımız olmuyor. Olması da mümkün değil. Çünkü tarım müdürlüğü fason üretim için getirilen etlerden alacağımız numuneleri kabul etmiyor" dedi.
"GÖZDEN KAÇABİLİYOR"
Denetim sürecindeki eksiklikler konusunda Kartal, "Fason üretim için gelen eti kontrol ediyoruz ama gözden kaçabiliyor. Etin içine karıştırıyorlar. Yahut da etin içine enjekte ediyorlar. Onu bilemiyoruz. Onun için böyle bir olumsuzlukla karşılaştık. Üzgünüz " şeklinde konuştu. Kartal tek tırnaklı tespit edilen ve Hendek İlçesinden işletmelerine etin geldiği kasaba da il Tarım Müdürlüğünün ceza verdiğini de söyledi.
"NUMUNELER TEMİZ ÇIKTI"
Listenin açıklanmasının ardından tarım müdürlüğü ekipleri tarafından tekrar denetim yapıldığını belirten Kartal, "Geldiler, hem üretim bandında hemde soğuk hava depomuzdan numuneler aldılar ve numuneler temiz çıktı." dedi.
"MÜŞTERİLERİMİZ GÜVENDİ"
Kartal, "Sağduyulu müşterilerimiz destek oldu, işlerimizde düşüş yaşanmadı. Herkese teşekkür ederim” dedi.
“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”
Hijyen ve temizlik yatırımlarının her zaman öncelik olduğunu belirten Kartal, "Kapılarımız herkese açık. İşimizi temiz yapıyoruz" diyerek iş prensiplerini dile getirdi.
"ÇEŞİTLİ ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ"
Kartal, "Sucuk, salam, sosis, pastırma ve kavurma gibi birçok ürün üretiyoruz. Burada herkes bizi tanır, yerimiz yurdumuz belli," diyerek Kartal Et ve Et Mamulleri’nin ürün yelpazesini paylaştı.
Kartal, "Basına ve Tarım İl Müdürlüğü'ne teşekkür ederim. Bu etlerin piyasaya gitmeden önlem alındığı için kendilerine de teşekkür ediyorum" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
“FASON ÜRETİM YAPTIĞIMIZ İÇİN BU OLAYLAR BAŞIMIZA GELDİ”
Burhan Kartal, “Dördüncü kuşağım, babam ise üçüncü kuşak. Benden sonra da evlatlarım devam edecek. Kasaplara fason üretim yapmaktayız; bu yüzden bu olaylar başımıza geldi," diyerek aile mesleğine duyduğu bağlılığı dile getirdi.
"ÜRETİMİMİZE DEVAM EDİYORUZ"
Kartal, "Üretimimize devam ediyoruz, bırakmadık. Üretimimizi ve markamızı değiştirmedik” dedi.
"OLAYIN KAYNAĞI HENDEK'TEKİ BİR KASAPTAN GELEN ET"
Kartal, "Bu olay, Hendek'ten gelen bir kasabın getirdiği et nedeniyle başımıza geldi. İşçiliğini yaptığımız için eti anlayamadık, ayrıca Adapazarı'nda bu tip analizleri yapacak bir laboratuvar da yok," diyerek olayın detaylarını paylaştı.
"TEK TIRNAKLI ET BULAŞMASI"
Kartal, "Yüksek miktardaki etin içine tek tırnaklı et karıştırılıyor. Bir parça bile ekleseler, üretimin tamamını etkiliyor. O günkü üretim bir ton ya da bir buçuk ton olabilir; hepsi zayi oluyor" diyerek tek tırnaklı et bulaşmasının etkilerini açıkladı.
"ÜRÜNLERİMİZİ GERİ ÇEKTİK VE İMHA ETTİK"
Kartal, "Dördüncü ayda ortaya çıkan sorun nedeniyle ürünlerimizin tamamını geri çağırıp imha ettik" diyerek durumla ilgili aldıkları önlemleri ifade etti.