Sapanca Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Oya Arapoğlu, son günlerde ilçede gündem olan bungalov turizmine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Sapanca Belediye Başkanı Arda Şahin’in bu konuda halkı yanlış yönlendirdiğini ifade eden Arapoğlu, Sapanca Belediyesi’nin bungalov yapıların sorunlarını çözmekte yetersiz kaldığını belirtti.
Arapoğlu, yaptığı yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
"Son günlerde Sapanca gündemini oluşturan bungalov yapıların Turizm İşletme Belgeleri’ nin iptal edilmesi nedeniyle Sapanca Belediye Başkanı’ nın Turizm İşletmecileri ile yaptığı toplantıdaki açıklamalarını büyük bir şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile izledik.
Yaklaşık bir yıldır Sapanca Belediye Başkanlığı görevini yürüten Arda Şahin’in bu konuda bilgi eksikliği olduğunu ve halkı ne kadar yanlış yönlendirdiğini yapmış olduğu açıklamalarda öğrendik.
Şöyle ki; 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde halkımız bizlere meclis üyeliği görevi vererek Sapanca’mızın sorunlarına katkıda bulunmamızı uygun gördü halkın takdiri diyerek her bir meclis üyesi arkadaşımız bu görevi en iyi şekilde yapmaya gayret göstermektedir. Cumhur ittifakı gurubu olarak bayram günü yapılan olağanüstü meclis toplantıları dahil her toplantıya katılım gösterdiğimiz gibi idarenin meclise getirmiş olduğu konulara da destek verdik. Sapanca’mızın geleceğini etkileyen hiçbir gündem maddesine de ret oyu vermedik.
Seçildiğimiz günden itibaren de Bungalov işletmecilerinin sorunlarını bildiğimizden Sapanca Belediye yönetimine gelin bu sorunu birlikte çözelim bilgimizi, tecrübemizi sizinle paylaşalım diyerek çağrıda bulunduk. Mevcut yönetim maalesef bu çağrımızı duymazdan geldi. Bungalov yapılarla ilgili belediye meclisine birkaç kez ne olduğunu anlayamadığımız bazı notlar getirildi. Bu konuyu diğer meclis üyesi arkadaşlarımızla defalarca yönetime anlattık bir kez daha buradan halkımızı bilgilendirme ihtiyacı duyduk.
Öncelikle ilk günden itibaren bungalov yapıların Sapanca’nın ekonomik hayatına önemli katkıda bulunduğu birçok arkadaşımızın, eşimizin, dostumuzun bungalov turizmi ve yan sektörlerinde geçimini sağladığının bilincindeyiz. Bungalov yapıların bir kısmının sit alanında, bir kısmının imar planlı alanda bir kısmının da plansız alanda kaldığı hepimizin bildiği bir gerçektir. Her birinin çözüm süreci farklı iş ve işlemleri kapsamaktadır.
Yönetime ilk meclis toplantısından itibaren bungalov sorunun “imar planı” ile çözülmesi gerektiğini bu nedenle de bir an önce imar planı çalışmalarına başlanması gerektiğini defalarca belirttik. Görüyoruz ki bunu anlamaları tam 11 ay sürdü. Yapmış olduğu toplantı da bungalov işletmecilerini örgütleyerek “10 şubatta Büyükşehir Belediye Meclisine otobüslerle gidelim ve Büyükşehir Belediye Başkanımızdan hazırlayacağımız planların onaylanması sözünü alalım meclis resmi bir yerdir kayıtlara geçsin” diyerek halkımızı da yanlış yönlendirmektedir. Oysaki geçmiş dönemde Belediye Meclis üyeliği görevi de yapan Başkan Şahin’ ne imar planlarını hazırlama sürecini bir kez daha hatırlatmak istedik.
· İmar planlarını hazırlamak ilçe belediyesinin görevidir gerekli çalışmalar yapılır dosya hazırlanır ilçe veya büyükşehir belediyesine sunulur
· Planlama birimindeki görevlilerin kontrolünden sonra Belediye Meclisine havale edilir
· Meclisten İmar ve Bayındırlık Komisyonuna gelen imar planı görüşülerek karar bağlanır ve tekrar meclis onayına sunulur
· 1 ay askı sürecini tamamladıktan sonra imar planı yürürlüğe girer.
Yaklaşık 11 aydır Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyon Başkanlığı görevini yürütmekteyim bu görev süresince 46 toplantı yaparak ilçe belediyelerimizden gelen değişik ölçeklerdeki yaklaşık 300 adet imar planı talebini karara bağladık.
Ancak bu güne kadar hiçbir İlçe Belediye Başkanı’nın büyükşehir belediyesine sunduğu imar planının onaylanması için halkı otobüslerle büyükşehir belediye meclisine taşıma olayına tanık olmadık. Kaldı ki Sapanca Belediyesi tarafından Sakarya Büyükşehir Belediyesine “EKOTURİZM” konusunda sunulmuş bir imar planı, dosya, dilekçe vs. de yoktur.
Buna karşılık Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisinin “EKOTURİZM (DOĞA TURİZM)” Alanları ile ilgili daha önce aldığı kararlar vardır.
İlk olarak Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi 24.05.2021 tarih ve 5/251 sayılı Meclis Kararı’nda Sakarya Büyükşehir Belediyesi Merkez Planlama Alt Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı plan notlarına
“EKOTURİZM Doğa Turizm Alanlarına (Dağ Turizmi, Bungalov Evleri, Hobi Bahçeleri, Trekking Yolları vb.)” yapılabilir maddesi eklenmiştir.
Sonrasında 10.04.2023 tarih ve 4/227 sayılı Büyükşehir Belediye Meclis Kararıyla “Sakarya Büyükşehir Belediyesi Merkez Planlama Alt Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı” revize edilerek onaylandı ve Ekoturizm Doğa Turizm Alanlarına yönelik plan notları aynen korundu.
Bugün bu madde halen yürürlükte ve geçerlidir. Zaten halihazırda var olan bir plan hükmünün yeni bir EKOTURİZM tanımı getiriliyormuş gibi söylenmesinin de hiçbir anlamı yoktur.
İmar planları uzun vadeli çözüm süreçlerdir. İmar planlarının hazırlanması, kurum görüşlerinin toplanması, gerekli araştırmaların, analiz ve sentez çalışmalarının yapılması, onaylanması bir süreç işidir ve şimdiye kadar çoktan başlanmış olması gerekirdi. Oysa ki bungalov işletmelerinin ivedilikle kısa vadeli çözüme ihtiyacı vardır. 3 ayda imar planı yapılacak vaadiyle işletmeciler oyalanmak yerine kısa vadede şartları uygun olanlara pansiyon ruhsatı verilerek ticari hayatlarına devam etmeleri yönünde çözüm üretilmelidir."