Kasko sigortası poliçesi kapsamındaki risklerin ne zaman ve ne büyüklükte oluşacağını önceden bilmek imkansızdır. Ancak faturası çok ağır olabilecek risklere karşı kasko sigortası yaptırmanın maliyeti önceden bellidir. Bütçeyi sarsmadan hazırlanan bir ödeme planı çerçevesinde ödenecek sigorta primi devasa zararlardan korunmayı sağlaması bakımından araç sahipleri için çok değerlidir. Yüksek değere sahip araçlarda ise bu durum hayati önemdedir.
Araç Kasko Değeri Nasıl Bulunur?
Türkiye’de araçların kasko değerini belirleme yetkisi Türkiye Sigorta Birliği’ne aittir. Söz konusu kurum hem sigorta şirketlerinin hem de sigortalıların haklarını gözetmek üzere yasa ile oluşturulmuştur. Kurumun sektörde pek çok açıdan düzenleyici görevleri bulunur. Araç kasko değer listesi de bu çerçevede anılan kurumun hazırladığı ve güncel olarak erişime açtığı önemli bir veri kaynağıdır.
Araçların marka, model, donanım ve üretim yılına göre oluşturulan listeler kurumun web sayfalarında yayınlanmakta ve sürekli olarak erişime açık tutulmaktadır. Güncel listenin yanı sıra araçların geçmiş yıllar kasko değerlerine de aynı adresten erişim imkânı vardır. Listede yer alan araç 0 km ise fiyatlar üretici ya da ithalatçıdan, ikinci el ise piyasadaki muadillerinin alım satım işlemlerinden elde edilir.
Bir aracın kasko değeri o aracın piyasadaki ortalama satış fiyatıdır. Araçta ekstra olarak bulunan aksesuarlar listede yazılı olan fiyata dahil değildir. Böyle bir durumda fiyatını ispata yarar belge ile aksesuarın araç değerine eklenmesi mümkündür. Zaman zaman piyasadaki çeşitli etkileşimlerden kaynaklı olarak kasko değer listesindeki fiyatlar ile piyasada gerçekleşen alım satım değerleri arasında fark olabilir.
Kasko Ek Teminatları ile Neler Elde Edilir?
Araç kasko sorgulama ve kasko hesaplama işlemleri sırasında çeşitli poliçe teklifleri arasında farklılıklar olabilir. Bu durum çoğu zaman kasko ana teminatlarının yanı sıra bazı ek teminatların da kapsama dahil edilmesi sonucunda oluşur. Kasko primini de etkileyen bu ek teminatlar arasında araç sahibi açısından kurtarıcı rolü üstlenenler olabilir. İhtiyari mali mesuliyet (İMM), mini onarım, orijinal cam, ikame araç gibi ek teminatlar pek çok önemli riski araç sahibinin üzerinden alır.
Yüksek değere sahip olan araçların kasko şemsiyesi altına her anlamda dahil olması, tabir caizse açıkta bir yerinin kalmaması için ek teminatlar çok önemlidir. Yetkili servis onarımı, orijinal yedek parça kullanımı, lastik ve jant teminatı gibi pek çok teminat aracın değerinin korunması bakımından değerlidir. Yüksek değerli araçların değer kayıplarının da yüksek olacağı akıldan çıkarılmamalıdır.
Kasko ana teminatlarına ilave olarak eklenebilecek deprem, toprak kayması, sel, su baskını, fırtına ve dolu zararları, yetkili olmayan kişilerin aracı çekmesi durumunda oluşacak zararlar gibi pek çok risk ek teminat kapsamında kasko poliçesine dahil edilebilir. Yüksek değerli araçların bu gibi risklere karşı teminat altında olmaması akla yatkın bir durum değildir.
Kasko ana teminatları çarpma, çarpışma, yangın, hırsızlık gibi risklere karşı koruma sağlarken araçların bunların dışında kalan risklerle yüz yüze olması kabul edilemez. Ek teminat kapsamında diğer risklerin de teminat kapsamına alınması en çok yüksek değerli araçlara fayda sağlar. Olası risklerin gerçekleşmesi durumunda karşı karşıya kalınacak zararın büyüklüğü yüksek değerli araçlarda çok daha fazladır.