SAKARYA

7 kişinin öldüğü patlamanın davasında Yargıtay kararı bozdu

Hendek'te 7 işçinin öldüğü havai fişek fabrikasındaki patlama ilişkin davayla ilgili yenişme yaşandı. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Abone Ol

Yukarı Çalıca Mahallesi'ndeki  havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de yaşanan patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş. 127 kişi de yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin açılan davada fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç C., 16 yıl üçer ay, usta başı Hasan Ali V 12 yıl 6 ay ve tutuksuz sanıklar Erşan Ö, Asiye A, Aslı B. ve Ahmet Ç. 6 yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezaları onamıştı.

Taraf avukatları davayı Yargıtay'a temyize götürmüştü.

Yargıtay, fabrika sahiplerinin olası kastla öldürme suçundan cezalandırılması gerektiği gerekçesi ile yerel mahkemenin ve Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararını bozarak dosyayı Sakarya Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Yargıtay'ın sanık Yaşar Coşkun yönünden bozma kararında; "Patlamanın gerçekleştiği yüksek riskli piroteknik malzeme üretimi yapan fabrikanın yetkilisi ve sahiplerinden olup, kendi ifadesine göre yaklaşık 25 yıldır babası ve dedesi ile birlikte çalışmasından dolayı bu alanda tecrübesi bulunduğu daha önce aynı fabrikada meydana gelen patlamalara ve uyarılara rağmen güvenli çalışmayı sağlamak üzere gerekli organizasyonu yapmadığı ve patlama tehlikesine karşı mevzuatta öngörülen önlemler alınmadığı takdirde ölümlü ya da ölümlü ve yaralanmalı olayların gerçekleşebileceğini öngördüğü hâlde, patlama riskinin gerçekleşmesini engellemeye yönelik etkili ve yeterli tedbir almayıp, aksine usule aykırı ve izinsiz olarak barut üretimi ve depolanması, ruhsatsız yapılar inşa edilmesi gibi ayrıntılarına eksik, hatalı ve tehlikeli çalışma yöntemine devamla ve dolayısıyla olursa olsun düşüncesiyle gerçekleşen muhtemel neticeye kayıtsız kalarak hareketini sürdürmek suretiyle muhtemel neticeyi kabullenmesi nedeniyle sübut bulan eyleminin ölen sayısınca olası kastla öldürme ve mağdurların yaralanmalarının niteliğine göre her bir mağdur ve/veya şikâyetçi mağdur sayısınca olası kastla yaralama suçları kapsamında değerlendirilmesi gerekirken, dosyada mevcut delil durumuna uygun düşmeyen yetersiz gerekçelerle bilinçli taksirle öldürme suçundan hüküm kurularak, suç vasfında yanılgıya düşülmesi" ifadesine yer verildi. 

Yargıtay'ın bozma kararının ardından dava yeniden görülecek. 

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }